Ketoinen ja Lantmännen Unibake Finland allekirjoittivat hiljattain Suomen ja Baltian markkinoita koskevan myynti- ja jakelusopimuksen. Lantmännen Unibake Finland on osa yli 20 maan leipomotoiminnan muodostamaa kokonaisuutta, jolla on yli 6000 työntekijää. Tähän on tultu, mutta kuinka kaikki sai alkunsa?

Hiilihydraatittomasta leipäinnovaatiosta vähittäismyyntiin

Tammikuussa 2021 takana oli jo lähes vuoden mittainen ravintola-alaa kurittanut poikkeusjakso. Tuolloin ravintola King’s Crownin yrittäjä Niina-Marika Lahnavik-Hoffren ideoi tuotetta, joka palvelisi erityisen hyvin kasvavaa erikoisruokavalioasiakaskuntaa ja olisi helposti jaeltavissa ympäri Suomen. Motivaattoreina keto-tuotteen kehittämisen taustalla toimivat myös sen tarjoamat hyödyt yrittäjien omassa ruokavaliossa. Kehitettäväksi kärkituotteeksi valikoitui Ketoinen viljaton leipänen, jonkalaista ei kauppojen valikoimista tuolloin löytynyt. Valintaan vaikutti myös leipäsen moni- ja helppokäyttöisyys. Kehitystyöhön otettiin mukaan Nanna Mononen, jolla oli kokemusta leipomoyrittäjyydestä. Leipänen kehitettiin ideasta valmiiksi tuotteeksi ja asiakkaat löysivät sen kauppojen hyllyiltä toukokuussa 2021. Vuoden 2022 alussa päivänvalon näki toinen Ketoinen-tuote, viljaton sämpylä.

Uudet keto-tuotteet saivat asiakkailtaan innostuneen vastaanoton ja pian tarvittiinkin aiempaa isompia tuotantotiloja ja lisää osaavaa henkilökuntaa. Tällä hetkellä yrityksellä on käytössään Suomen suurin ketoleipätehdas ja Ketoinen Oy:ssa työskentelee 8 ammattilaista.

Kuopiosta kansainväliseen jakeluun

Tämän päivän kuluttaja on terveystietoinen. Vähähiilihydraattisten ja keto-tuotteiden kysyntä on viime aikoina kasvanut ja kysyntä näyttää jatkossa kasvavan entisestään. "Tarjoamamme tuote palvelee laajaa kuluttajaryhmää, sillä se on paitsi gluteeniton ja täysin viljaton, myös keto-, paleo- ja diabetesruokavalion suosikki." Niina-Marika toteaa.

Ketoinen ja Lantmännen Unibake Finland allekirjoittivat vastikään Suomen ja Baltian markkinoita koskevan myynti- ja jakelusopimuksen. Jakelusopimuksen myötä Ketoinen-tuotteiden saatavuus paranee myös hotelleissa, ravintoloissa, kahviloissa ja muissa ammattikeittöissä. ”Yhteistyöllä pystymme vastaamaan kasvaneeseen ketotuotteiden tarpeeseen ja laajentamaan mahdollisuuksia myös uusille erityisruokavalioiden asiakaskunnille. Haluamme olla etulinjassa leipomoalan trendeissä ja tämä on hyvä mahdollisuus olla mukana muutoksessa tällä saralla”, Lantmännen Unibake Suomen markkinointijohtaja Salla Eklund kertoo.

Ketoinen-leipäsen ja sämpylän raaka-ainekustannukset ovat perusvehnäleipään verrattuna korkeammat. Niina-Marika painottaa, että Ketoinen leipäsen kohdalla kyse on keittiömestarin omaan ravintolaansa kehittämästä tuotteesta, josta on moneen erilaiseen käyttötarpeeseen. Lisäksi Ketoinen-tuotteet kestävät myös korkeita valmistuslämpötiloja ja ne soveltuvat monipuolisesti ruoanvalmistukseen, kuten leivittämiseen sekä krutonkien valmistukseen.

Me olemme Ketoinen

KRISSE

Krisse soittaa useissa bändeissä ja kotona soivat lisäksi ahkerasti vinyylilevyt. Tämä toiminnan mies myös retkeilee, pelaa videopelejä ja katselee ja harrastaa urheilua. Kirjasuositukseksi Krisse vinkkaa Legs McNeilin ja Gillian McCainin Please Kill Me, punkin sensuroimaton esihistoria. Ketoinen-leipäsen päälle hän laittaa parmankinkkua, bufala-mozzarellaa, tryffelibalsamicoa rucolan ja kirsikkatomaattien kera. Perfetto!

SIRPA

Sirpa on touhukas ja rautaisen ammattitaidon omaava rouva, joka viihtyy kanssamme vielä pari vuotta ennen eläköitymistään. Vapaa-ajallaan Sirpa touhuilee mielellään lastenlastensa kanssa.

Suosikikseen Ketoinen-leipäsen päälle Sirpa nimeää kylmäsavulohimoussen pieneksi silputun punasipulin kera. Herkullista!

JONE

Jone on joukkomme hassuttelija, jonka takataskusta löytyy aina tilanteeseen sopiva puujalkavitsi.

Tekniikka ja musiikki ovat Jonen lempipuuhaa vapaa-ajalla ja leffoista hän suosittelee mm. Christopher Nolanin Batman-trilogiaa. Jonen suosikki Ketoinen-leipäsen päällä on aikamoinen herkkuklassikko: munavoi ja graavilohi!

MIRJA

Usein Mirjan löytää vuodenajasta riippuen järveltä joko keväthangilla hiihtämässä, avantouimassa tai melomassa. Lisäksi maalaaminen ja kirjoittaminen ovat tämän moniosaajan lempipuuhia. Tammi- ja helmikuun pimeneviin pakkasiltoihin Mirja suosittelee vilttiä, kupillista kuumaa kaakaota, tulen ritinää ja Tove Janssonin Taikatalvea. Ketoinen-leipäsen kanssa Mirja tarjoaisi kevättä silmällä pitäen mummon salaattia valkoisen savukalan kera. Tätäkin reseptiä jäämme innolla odottamaan!

NANNA

Nanna vastaa Ketoinen Oy:n tuotannonsuunnittelusta ja tuotekehityksestä. Oman yrityksen ja brändin kehittäminen on kasvattanut Nannasta rohkean ja heittäytyvän moniosaajan. "Ketoinen Oy:n tiimissä pääsen hyödyntämään vahvuusalueitani: sinnikyyttä ja uuden ideointia tuotekehityskeittiössä sekä luovuutta markkinoinnin ja visuaalisen ilmeen parissa." Kesäisin Nannan voi bongata siirtolapuutarhamökin omenapuun alta. Talvikauden aikaan Nanna pulahtaa säännöllisesti Kallaveden rannassa viileään veteen. "Parhaat ideat kuplahtavat esiin avantosaunan lauteilla."

NIINA-MARIKA

Niina-Marika  on ravintoloitsija, Makugassi - Matkailun, kulttuurin ja gastronomian sillanrakentajat ry.n perustajajäsen ja Ketoinen Oy:n toimitusjohtaja. Karjalaiseen tapaan hän on aktiivinen ja iloinen ikiliikkuja, joka puhuu vahvasti paikallisten kulttuuri- ja makunautintojen puolesta, eikä pelkää tehdä asioita omalla tavallaan. Niina-Marikan voi bongata hyvältä jazz-keikalta tai kesällä Kallaveden liplattavilta laineilta.

ANNI

Anni on kuopiolaisen ravintola King's Crownin yrittäjä ja vastaa Ketoinen Oyn tuotannollisen johtajan tehtävistä. Kymmenen vuoden yrittäjyys on kasvattanut Annista määrätietoisen ja idearikkaan johtajan. Annin ehdottomia vahvuuksia on kokonaisuuksien hallinta ja periksiantamaton luonne. Ei ole siis ihme että kun on aika kääriä hihat, Annilla on kädet ensimmäisenä taikinassa! Kiireistä arkea tasapainottaa lenkit luonnon ääressä ja puuhailu perheen parissa. Annin voi bongata myös ihastelemassa auringonlaskua mökkilaiturilta Kallaveden rannalta